5 badań, które warto wykonać przez wizytą u dietetyka

5 badań, które warto wykonać przez wizytą u dietetyka

Często pytacie, jakie badania wykonać, zanim umówicie się do mnie na konsultację. Odpowiedź nie jest prosta, bo… to zależy. Zależy od twojej płci, wagi, wieku, potrzeb, historii leczenia, objawów i wielu innych czynników. W różnych przypadkach zalecam różne badania. Jednak gdybym miała wskazać takie 5 najbardziej podstawowych badań, które dają na wstępie pewien obraz sytuacji, były to te opisane poniżej.

  1. Morfologia krwi z rozmazem
    Morfologia jest podstawowym badaniem laboratoryjnym, które pozwala na wykrycie nieprawidłowości na ich wczesnych etapach. Badanie powinno się wykonywać co najmniej raz w roku.
    Paradoksalnie osoby np. z otyłością pomimo nadmiernej podaży żywności mogą cierpieć na niedobory pokarmowe, a morfologia krwi pozwala m.in. na wykrycie anemii. Morfologia pozwala również rozpoznać stan zapalny.
  2. Lipidogram
    Lipidogram (profil lipidowy) ulega zaburzeniu u osób z otyłością, ale i osób szczupłych! Na badanie profilu lipidowego składają się: całkowity cholesterol, cholesterol LDL i HDL oraz trójglicerydy. Wynik obrazuje jaki jest stan gospodarki tłuszczowej organizmu, w tym przebieg metabolizmu lipoprotein i cholesterolu.
    Badanie jest ponadto przydatne w ocenie ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak choroba wieńcowa, zawał serca, udar mózgu i miażdżyca zarostowa tętnic kończyn dolnych.
  3. Krzywa cukrowa i insulinowa
    Polega na ocenie stężenia glukozy i insuliny na czczo oraz po 1 i 2 godzinach po podaniu testowej dawki glukozy. Zaburzenia związane z nieprawidłowym poziomem glukozy we krwi oraz wydzielaniem insuliny i wrażliwością na nią komórek (insulinooporność) stają się coraz powszechniejsze. Insulinooporność jest schorzeniem, które może znacznie utrudnić redukcję masy ciała czy zajście w ciążę, a także być wstępem do cukrzycy typu 2.
    Insulina to hormon odgrywający kluczową rolę w metabolizmie cukru przez komórki: jej obecność we krwi daje sygnał do wchłaniania glukozy. Jeżeli wydzielanie insuliny lub sposób, w jaki komórki na nią reagują, jest niewłaściwy, dochodzi do zaburzeń funkcjonowania organizmu o podłożu cukrzycowym.
  4. Poziom witaminy D3
    Niedobór witaminy D jest definiowany jako stężenie 25-hydroksywitaminy D (kalcyfediolu) < 30 ng/ml. Niedobory te sprzyjają rozwojowi niekorzystnych zmian nie tylko w układzie kostnym, ale także w wielu tkankach i narządach niezwiązanych z homeostazą wapniową. Wśród najważniejszych przyczyn niedoborów witaminy D wymienia się unikanie ekspozycji na promieniowanie słoneczne (zawierające frakcję UVB odpowiedzialną za syntezę witaminy D w skórze), zaburzenia syntezy skórnej witaminy D, czy sekwestrację witaminy D w tkance tłuszczowej.
  5. TSH (a najlepiej cały panel tarczycowy)
    TSH, czyli tyreotropina, a właściwie hormon tyreotropowy jest wytwarzany przez przedni płat przysadki mózgowej. Głównym zadaniem TSH jest pobudzanie tarczycy do produkcji hormonów. Hormony tarczycy są istotne dla funkcjonowania całego organizmu, regulują czynności wielu tkanek i kontrolują metabolizm komórek. Hormony tarczycy regulują wchłanianie glukozy i wykorzystanie jej do celów metabolicznych, dzięki czemu zapobiegają cukrzycy. Wpływają na zwiększenie tempa rozkładu tłuszczów do celów energetycznych – sprawia to, że tłuszcz nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Poprawiają metabolizm cholesterolu, co ma znaczenie w zapobieganiu miażdżycy.

Jeśli interesuje Cię konsultacja u mnie lub jakiekolwiek innej poradnia dietetyczna Kraków, zanim się umówisz, po prostu zapytaj, jakie badania radzi wykonać w twojej sytuacji. To znacznie usprawni przebieg konsultacji, dietetyk będzie mieć więcej informacji, dzięki czemu otrzymasz od niego bardziej indywidualne rekomendacje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny Wymagane pola są zaznaczone *