Przepis od dietetyka – szybki chłodnik

Przepis od dietetyka – szybki chłodnik

U mnie ma lata bez chłodnika. Idealnie schłodzi w upalne dni, ale i nasyci, pełniąc rolę lekkiego obiadu. W chłodniku wiele dobroci – buraki, ogórki, rzodkiewka, kefir, a całość dopełniają dumnie szczypior i koper. W dodatku robi się go bardzo szybko – zaledwie w pół godziny!

Choć mój chłodnik zrobisz w pół godziny, to pamiętaj, żeby przygotować go wcześniej, ponieważ potrzebuje minimum godziny, żeby się schłodzić w lodówce.

Będziesz potrzebować:

  • garść koperku
  • garść szczypiorku
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 g botwinki (burak + liście)
  • 35 g masła
  • 100 g wody
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pierzu
  • szczypta cukru
  • sok z 1/4 cytryny
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 250 g kefiru
  • 2 jajka

Przygotowanie krok po kroku:

Zetrzyj na tarce (grube oczka) obranego buraka, liście botwiny drobno posiekaj. W garnku rozgrzej masło i dodaj do niego buraka z botwiną, wyciśnij do garnka czosnek. Duś całość na niewielkim ogniu, cały czas mieszając przez ok. 3-4 min. Następnie dodaj wodę, liść laurowy i ziele angielskie i gotuj przez 10 min. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i odstaw na 15 min do przestygnięcia.

Te 15 min wykorzystaj na przygotowanie reszty składników. Posiekaj na drobno obranego ogórka (bez miąższu) oraz rzodkiewki i odstaw. Posiekaj również koperek i szczypiorek, odstaw.

Kiedy 15 min minie, do garnka z botwiną dodaj kolejno: ogórka, rzodkiewkę, szczypiorek, koperek, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny. Całość zalej kefirem i jogurtem i bardzo dokładnie wymieszaj.

Chłodnik jest już gotowy, musi tylko przestygnąć. Kiedy garnek będzie już chłodny, włóż go jeszcze do lodówki. Chłodnik podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny Wymagane pola są zaznaczone *