Przepis od dietetyka – szybki chłodnik
U mnie ma lata bez chłodnika. Idealnie schłodzi w upalne dni, ale i nasyci, pełniąc rolę lekkiego obiadu. W chłodniku wiele dobroci – buraki, ogórki, rzodkiewka, kefir, a całość dopełniają dumnie szczypior i koper. W dodatku robi się go bardzo szybko – zaledwie w pół godziny!
Choć mój chłodnik zrobisz w pół godziny, to pamiętaj, żeby przygotować go wcześniej, ponieważ potrzebuje minimum godziny, żeby się schłodzić w lodówce.
Będziesz potrzebować:
- garść koperku
- garść szczypiorku
- 1 ogórek gruntowy
- 1/2 pęczka rzodkiewki
- 1 ząbek czosnku
- 125 g botwinki (burak + liście)
- 35 g masła
- 100 g wody
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pierzu
- szczypta cukru
- sok z 1/4 cytryny
- 125 g jogurtu naturalnego
- 250 g kefiru
- 2 jajka
Przygotowanie krok po kroku:
Zetrzyj na tarce (grube oczka) obranego buraka, liście botwiny drobno posiekaj. W garnku rozgrzej masło i dodaj do niego buraka z botwiną, wyciśnij do garnka czosnek. Duś całość na niewielkim ogniu, cały czas mieszając przez ok. 3-4 min. Następnie dodaj wodę, liść laurowy i ziele angielskie i gotuj przez 10 min. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i odstaw na 15 min do przestygnięcia.
Te 15 min wykorzystaj na przygotowanie reszty składników. Posiekaj na drobno obranego ogórka (bez miąższu) oraz rzodkiewki i odstaw. Posiekaj również koperek i szczypiorek, odstaw.
Kiedy 15 min minie, do garnka z botwiną dodaj kolejno: ogórka, rzodkiewkę, szczypiorek, koperek, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny. Całość zalej kefirem i jogurtem i bardzo dokładnie wymieszaj.
Chłodnik jest już gotowy, musi tylko przestygnąć. Kiedy garnek będzie już chłodny, włóż go jeszcze do lodówki. Chłodnik podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo.
Dodaj komentarz