Dieta w niepłodności: wybrać białko roślinne czy zwierzęce?
Wśród czynników mających wpływ na płodność znaczącą rolę odgrywa prawidłowe żywienie: odpowiednia kaloryczność diety oraz dostarczanie wraz z jedzeniem wszystkich składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dziś przyjrzymy się białku i sprawdzimy, jak wybór źródła białka w Dieta w niepłodności wpływa na płodność.
Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne jest dostarczanie w codziennym pożywieniu odpowiednich ilości makroskładników takich jak tłuszcze, węglowodany i białka, a także witamin, minerałów. Wykazano, że odpowiedni stosunek białka roślinnego do zwierzęcego, rodzaj kwasów tłuszczowych oraz jakość węglowodanów w pożywieniu wiążą się z rzadszym występowaniem zaburzeń owulacji. Jakiekolwiek próby diet ograniczających, np. wysokobiałkowa, niskowęglowodanowa itd., wpływają niekorzystnie na pracę organizmu, w tym na płodność.
Dieta w niepłodności: białko
Badania naukowy wykazały, że rodzaj spożywanego białka może wpływać płodność. Kobiety spożywające więcej białka zwierzęcego niż roślinnego, są bardziej narażone wystąpienie niepłodności.
Codzienne spożywanie mięsa powodowało w wynikach badań zwiększenie ryzyka zaburzeń rozrodczości nawet o 32%. Natomiast codzienne spożywanie białka roślinnego (np. w postaci strączków), wiązało się z obniżeniem ryzyka niepłodności.
Już zamiana 5% wartości energii z węglowodanów na białko zwierzęce spowodowała wzrost wystąpienia ryzyka nieprawidłowej owulacji aż o 19%, podczas gdy wprowadzenie białek roślinnych wiązało się ze spadkiem tego ryzyka nawet o 43%. Zamiana białek zwierzęcych na roślinne nawet o 50% zmniejszała ryzyko niepłodności.
Ponadto, białka roślinne są bogate w argininę, niezbędną do wytwarzania tlenku azotu, który pełni funkcję rozluźniającą mięśnie gładkie naczyń, dzięki czemu krew swobodniej płynie przez układ rozrodczy kobiety i ułatwia zagnieżdżenie się zarodka.
Dieta w niepłodności: gdzie szukać białka roślinnego?
Jak widać więc, dobrym krokiem będzie zwiększenie w diecie udziału białka pochodzenia roślinnego. Badania naukowe wykazały, że zastąpienie białka zwierzęcego białkiem roślinnym w ilości 5% energii zmniejsza ryzyko niepłodności związane z zaburzeniami owulacji o ponad 50%.
Gdzie znajdziesz białko roślinne? Podczas zakupów sięgnij po:
- fasolę.
- groch, groszek,
- ciecierzycę i jej przetwory (np. hummus),
- soczewicę,
- soję i jej przetwory (tofu, „mleko” sojowe) – o ile nie masz przeciwwskazań do spożycia soi,
- pestki dyni,
- pestki słobnecznika,
- komosę ryżową,
- amarantus,
- kaszę gryczaną.
Nie chcesz zapomnieć podczas najbliższej wizyty w sklepie wrzucić do swojego koszyka którego ze źródeł białka roślinnego? Już teraz pobierz za darmo mój planner zakupów. Jest tak skonstruowany, żeby nie zapomnieć o żadnej z ważnych dla zdrowia grup produktów!
Dietetyk Kraków radzi, gdzie robić zakupy
To, że białko roślinne jest bardziej korzystne dla płodności, nie oznacza oczywiście, że musisz rezygnować z jedzenia mięsa. Po prostu wybieraj mądrze. Miej też na uwadze, że białko zwierzęce, to nie tylko mięso, ale również ryby, jajka, mleko i jego przetwory (sery, kefir, jogurt).
Mięso zawiera pełnowartościowe białko i zalecane jest jego spożycie, natomiast w umiarkowanej ilości. Lepiej zjeść mniej, a lepszej jakości mięso. Wybieraj chude mięso bez skóry, najlepiej drobiowe (indyk, kurczak). Optymalne byłoby mięso ekologiczne, które jest wolne od antybiotyków, hormonów, dioksyn itd. (ich zawartość w żywności negatywnie wpływa na płodność). W Krakowie bez trudu znajdziesz takie mięso w jednym z wielu sklepików ekologicznych oraz na targach ekologicznych – Targu Pietruszkowym i Ekosferze Stara Piekarnia. Kraków pod tym względem ma dość ciekawą ofertę. A jak jest w twoim mieście?
Moją ofertę na dietę w niepłodności znajdziecie tutaj:http://iwonawalczak.pl/oferta/
Dodaj komentarz