Suplementy pomocne w odchudzaniu okiem dietetyka
Im bliżej lata, tym częściej w swoim gabinecie dietetyka w Krakowie słyszę od Was pytań o to, jak wspomóc odchudzanie za pomocą suplementów. Suplementy wspomagające odchudzanie należą do środków spożywczych, których celem jest uzupełnienie diety o substancje wykazujące efekt obniżający masę ciała. Ich popularności w ostatnich latach można upatrywać w zmęczeniu osób odchudzających się ciągłymi wyrzeczeniami i nieskutecznymi dietami.
Nie ma się co łudzić, że istnieją jakiekolwiek cudowne tabletki, za pomocą których można schudnąć. Niestety, samo łykanie suplementów nie da efektu w postaci redukcji masy ciała. Suplementy mogą być wykorzystywane w leczeniu nadwagi i otyłości, jednak nie powinny zastępować leków. Ponadto każde leczenia otyłości powinno być wsparte odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną. Bezpieczeństwo oraz skuteczność suplementów wspomagających odchudzanie zależy od ich właściwego dawkowania, dbałości o interakcję z lekami oraz stosowania się do zaleceń lekarza czy dietetyka.
Rynek suplementów
Do najczęściej stosowanych składników bioaktywnych w suplementach diety wspomagających odchudzanie należą: chrom, ekstrakt z zielonej herbaty, ekstrakt gorzkiej pomarańczy, L-karnityna, błonnik. Składniki te uznawane są za bezpieczne (z pewnymi opisanymi niżej ograniczeniami), jednak ich ilość w dostępnych na rynku suplementach nie jest prawnie regulowana, a skuteczność w większości przypadków nie jest poparta wystarczającymi badaniami naukowymi. Warto wspomnieć, że suplementy – w przeciwieństwie do leków – nie podlegają kontroli, a ich zawartość w danym preparacie niekoniecznie musi się zgadzać z tym co producent napisał na opakowaniu. Dlatego suplementy kupujmy w aptece, pytajmy farmaceutę, radźmy się dietetyka. Nie zapominajmy także, że każda suplementacja winna być indywidualna i wprowadzana pod okiem specjalisty, który pomoże w jej doborze, tak aby służyła ona naszemu zdrowiu.
Przyjrzyjmy się jednak tym najpopularniejszym suplementom wspomagającym odchudzanie.
Chrom
Jest niezbędnym mikroelementem w metabolizmie węglowodanów, tłuszczy i białek. Chorm jest składnikiem czynnika tolerancji glukozy. Do jego podstawowych funkcji w organizmie należy też ponadto zmniejszanie stężenia cholesterolu w surowicy krwi.
Niestety, chrom w postaci soli nieorganicznych jest bardzo słabo absorbowany z przewodu pokarmowego (na poziomie zaledwie 1%!). Dlatego też zdecydowanie lepiej wybierać w tym przypadku postać soli organicznej. Chorm naturalnie występuje w wątrobie wołowej, groszku zielonym, drożdżach piwnych, halibucie, cebuli, kukurydzy i jajach kurzych. Chorm z drożdży piwnych czy wątroby wykorzystywany jest przez organizm w 15-20%.
Wchłanianie chromu poprawia witamina C, a osłabiają żelazo, mangan, cynk i wapń.
Ekstrakt z zielonej herbaty
Zielona herbata znana jest ze swojego przeciwutleniającego działania. Eliminuje wolne rodniki, działa przeciwstarzeniowo.
Jej ekstrakt to galusan epigallokatechiny (EGCG) – organiczny związek chemiczny z grupy flawonoidów, polifenol pochodzenia roślinnego, pochodna katechiny. Stanowi nawet 1/3 suchej masy zielonej herbaty. Jest silnym przeciwutleniaczem, 100 razy silniejszym niż witamina C i 25 razy silniejszym niż witamina E. Polifenole zawarte w zielonej herbacie działają na proces redukcji tkanki tłuszczowej wielokierunkowo: pobudzają proces rozpadu tłuszczu, ułatwiają jego spalanie oraz przyspieszają proces niszczenia komórek tłuszczowych.
Jednak uwaga, EGCG może stanowić zagrożenie dla zdrowia, jeśli jest przyjmowane w postaci suplementów diety w dawce zawierającej 800 mg lub więcej na dobę (grozi to poważnym uszkodzeniem wątroby).
Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy
Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy to synefryna (stanowi ok. 60% ekstraktu). Uchodzi za naturalną substancję działającą termogenicznie, czyli taką, która powoduje uwalnianie ciepła z organizmu poprzez podwyższenie tempa metabolizmu. Ma też zmniejszać apetyt.
Przeciwwskazaniami do stosowania preparatów z synefryną jest zażywanie leków przeciwdepresyjnych, tyroksyny oraz leków stosowanych w leczeniu chorób serca i naczyń krwionośnych. Synefryna podnosi też ciśnienie krwi i powoduje powikłania kardiologiczne.
Karnityna
Karnityna (szczególnie jest czynna postać L-Karnityna), choć niezwykle popularna, należy do związków o niepotwierdzonej do końca skuteczności. L-karnityna potencjalnie może korzystnie wpływać na spalanie kwasów tłuszczowych i tym samym przyczyniać się do szybszego zmniejszenia masy ciała.
Najwięcej L-karnityny zawierają produkty pochodzenia zwierzęcego, m.in. mięso kangura 637 mg, konina 423 mg wołowina 139 mg na 100g suchej masy. Ilość L-karnityny w produktach mlecznych kształtuje się od 1,4 do 42,8 mg/100 g suchej pozostałości. Zawartość L-karnityny w warzywach i owocach jest bardzo niska, poniżej 5 mg na 100 g suchej masy. Na uwagę zasługuję dość duża zawartość L-karnityny w grzybach, znacznie większa niż w roślinach. Ilość L-karnityny w boczniaku ostrygowatym (53 mg/100 g suchej pozostałości) odpowiada w przybliżeniu zawartości L-karnityny w 100 g mięsa mielonego wieprzowego.
Nie ma ściśle określonej normy spożycia L-karnityny. Szacuje się, iż dorosły człowiek powinien dostarczyć od 0,3-1,9 mg/na dzień/kg masy ciała, przy czym wśród kobiet w ciąży i sportowców ilość ta może być większa. Przyjmuje się, iż dzienny górny limit spożycia L-karnityny wynosi ok. 15 mg. Zapotrzebowanie na L-karnitynę jest w ok. 20-25% realizowane przez endogenną syntezę i w 75-80% przez dietę.
Błonnik
Błonnik pokarmowy to jadalny składnik tkanej roślinnych i zwierzęcych, jednak nie trawiony przez enzymy przewodu pokarmowego. Mimo to błonnik jest niezbędny nie tylko w odchudzaniu, ale w ogóle w normalnej diecie, dzięki temu, że:
- Zmniejsza czas pasażu jelitowego i zwiększa objętość stolca,
- Stymuluje fermentację w jelicie grubym,
- Obniża poziom cholesterolu we krwi,
- Obniża poposiłkowe stężenie glukozy i/lub stężenie insuliny we krwi.
Produktami najbogatszymi w błonnik są suche i świeże strączki, mąka żytnia z pełnego przemiału, pełnoziarnisty chleb żytni, makarony pełnoziarniste, śniadaniowe płatki zbożowe z otrębami. Średnia ilość błonnika zawarta jest w większości owoców, warzyw i orzechów, chlebie razowym, brązowym ryżu, suszonych owocach czy pełnoziarnistych produktach śniadaniowych.
Pełnoziarniste produkty zbożowe dostarczają ok. 55% niezbędnego błonnika w diecie statystycznego Polaka, warzywa i ziemniaki kolejne 33%. Czy błonnik należy suplementować, chcąc schudnąć? Dużo lepszym rozwiązaniem jest po prostu zwiększenie spożycia produktów pełnoziarnistych, warzyw i owoców (szczególnie surowych). Spokojnie wystarczy to do zaspokojenia potrzeb organizmu w błonnik.
Źródła:
- Dziedzic Magdalena, Skuteczność i bezpieczeństwo stosowania suplementów diety wspomagających odchudzanie, Wydział Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2014
- Maszewska Magdalena, Florowska Anna, Pękul Justyna, Suplementy diety wspomagające odchudzanie, Przemysł Spożywczy T. 73, nr 4, 2019
- Marciniak-Łukasiak, K., Żbikowska, A., Kowalska, M., Gocał-Rosińska, M., Rynek suplementów diety wspomagających odchudzanie, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego nr 2/2013
- Wołonkiewicz Karolina, Analiza suplementów diety wspomagających odchudzanie, Wydział Farmaceutyczny Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2018
- Bartłomiej Rospond, Joanna Chłopicka, Funkcje biologiczne L-karnityny i jej zawartość w wybranych produktach spożywczych, Przegląd Lekarski 2013/70/2
- Jan Gawęcki, Żywienie człowieka, Podstawy nauki o żywieniu cz. 1, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012
- Joanna Sadowska, Marta Szuber, Ocena stosowanych metod odchudzających oraz używania preparatów wspomagających odchudzanie przez młode kobiety, ROCZN. PZH 2011, 62, Nr 3, 343 – 350
- Regina Wierzejska, Suplementy diety – panaceum na współczesne dolegliwości zdrowotne czy triumf reklamy?, Med Rodz 2017; 20(2): 136-142
- Karol Jędrejko, Bożena Muszyńsk, Efedryna jej pochodne i substancje pochodzenia naturalnego o działaniu stymulującym w suplementach diety: za czy przeciw?, Konferencja „Jakość leków a przestępstwa farmaceutyczne” Warszawski Uniwersytet Medyczny, Warszawa 2019
- Małgorzata Kania, Natalia Derebecka, Przemysław Ł. Mikołajczak, Radosław Kujawski, Przemysław M. Mrozikiewicz, Glukomannan i inne substancje pochodzenia roślinnego stosowane w leczeniu otyłości oraz chorób towarzyszących, Postępy Fitoterapii 2/2013
Dodaj komentarz