Przepis od dietetyka – brokułowe penne

Przepis od dietetyka – brokułowe penne

Dziś turbo szybki i sycący przepis na makaron z brokułami. Jest wege i bez laktozy, jeśli ktoś nie może.

Na początek słów kilka o brokułach. Mają właściwości antyoksydacyjne, chronią przed wrzodami żołądka, anemią, korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi. Zatem brokuły polecam w insulinooporności, w endometriozie, cukrzycy.

Jeśli cierpisz na niedoczynność tarczycy lub Hashimoto, możesz obawiać się brokuła z racji tego, że warzywa krzyżowe (kapustne) nie są wskazane w tych chorobach. To przez zawartość goitrogenów, które obniżają stężenie jodu w organizmie, przez co mogą wpływać na zaburzoną produkcję hormonów tarczycy. Jednak bez obaw, możesz sobie pozwolić na sporadyczne spożycie tego typu warzyw, gdyż obróbka termiczna powoduje dezaktywację goitrogenów.

Składniki na 2 porcje:

  • makaron penne pełnoziarnisty 1/2 opakowania
  • 1 brokuł
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • łyżka parmezanu (tego typu sery twarde mogą być stosowane na diecie bezmlecznej, gdyż praktycznie nie zawierają laktozy)

Wykonanie:

Brokuł umyj i wykrój z niego różyczki. Różyczki wstaw do gotowania na parze (15- 20 min.).
W międzyczasie w osolonej wodzie ugotuj makaron zgodnie z czasem gotowania podanym na opakowaniu (gotuj al dente – indeks glikemiczny jest wtedy niższy, ale też danie lepiej smakuje). Ugotowany makaron odcedź i pozostaw na sitku.
Ugotowane różyczki brokułów umieść w garnku, dodaj sól, przeciśnięty przez prasę czosnek i oliwę, parmezan. Całość zblenduj do konsystencji pesto. Następnie wsyp do sosu makaron i całość wymieszaj pół minuty, delikatnie podgrzewając.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny Wymagane pola są zaznaczone *

Zapisz się do zdrowego newslettera!