Tarta z burakami – przepis

Tarta z burakami – przepis

Przepis na szybką tartę z burakami. Danie wegetariańskie do zrobienia na szybko. Może być elementem wykwintnej kolacji, a możesz też wziąć kawałek następnego dnia do pracy i zjeść na zimno na lunch.

Będziesz potrzebować:

  • 1 arkusz ciasta filo (lub w zależności od upodobań – francuskie, kruche)
  • 400-500 g ugotowanych buraków
  • małe opakowanie sera koziego
  • garść orzechów włoskich
  • garść natki pietruszki
  • duży kubek jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego

Po kolei:

Piekarnik nagrzej do 200 stopni (góra-dół).

Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia, umieść na niej ciasto i wstaw do piekarnika na 10 min. (sprawdź instrukcję na opakowaniu swojego ciasta, ponieważ każde będzie miało inny czas i temperaturę pieczenia. Kupując ciasto, czytaj skład, tak aby wybrać to o naturalnym składzie.

W czasie, kiedy ciasto będzie się podpiekać, przygotuj farsz tarty:

  • ugotowane buraki pokrój na bardzo cienkie talarki i odłóż,
  • w misce wymieszaj jajko, jogurt, sól i świeżo startą gałkę,
  • posiekaj natkę pietruszki i odłóż,
  • ser kozi pokrój na niewielkie kawałki.

Wyjmij ciasto z piekarnika i umieść na nim buraki. Zalej je masą jogurtową, posyp kawałkami sera koziego, orzechami i natką pietruszki. Wstaw ponownie do piekarnika (u mnie 200 stopni, ok. 25-30 min.)

Podawaj na ciepło lub zimno, skrapiając do smaku octem balsamicznym.

Dlaczego tak lubię tę tartę? Bo ma:

Buraki – zawierają przeciwutleniacze, wzmacniają układ krążenia, źródło kwasu foliowego i błonnika
Orzechy włoskie – zawierają kwasy omega-3, żelazo, cynk, wit. E, mają właściwości przeciwnowotworowe
Natkę pietruszki – więcej wit. C niż w cytrusach, żelazo, kwas foliowy, pomaga w trawieniu
Gałkę muszkatołową – właściwości przeciwzapalne, zapobiega wrzodom i zakrzepom

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny Wymagane pola są zaznaczone *