Tarta z burakami – przepis
Przepis na szybką tartę z burakami. Danie wegetariańskie do zrobienia na szybko. Może być elementem wykwintnej kolacji, a możesz też wziąć kawałek następnego dnia do pracy i zjeść na zimno na lunch.
Będziesz potrzebować:
- 1 arkusz ciasta filo (lub w zależności od upodobań – francuskie, kruche)
- 400-500 g ugotowanych buraków
- małe opakowanie sera koziego
- garść orzechów włoskich
- garść natki pietruszki
- duży kubek jogurtu greckiego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
Po kolei:
Piekarnik nagrzej do 200 stopni (góra-dół).
Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia, umieść na niej ciasto i wstaw do piekarnika na 10 min. (sprawdź instrukcję na opakowaniu swojego ciasta, ponieważ każde będzie miało inny czas i temperaturę pieczenia. Kupując ciasto, czytaj skład, tak aby wybrać to o naturalnym składzie.
W czasie, kiedy ciasto będzie się podpiekać, przygotuj farsz tarty:
- ugotowane buraki pokrój na bardzo cienkie talarki i odłóż,
- w misce wymieszaj jajko, jogurt, sól i świeżo startą gałkę,
- posiekaj natkę pietruszki i odłóż,
- ser kozi pokrój na niewielkie kawałki.
Wyjmij ciasto z piekarnika i umieść na nim buraki. Zalej je masą jogurtową, posyp kawałkami sera koziego, orzechami i natką pietruszki. Wstaw ponownie do piekarnika (u mnie 200 stopni, ok. 25-30 min.)
Podawaj na ciepło lub zimno, skrapiając do smaku octem balsamicznym.
Dlaczego tak lubię tę tartę? Bo ma:
Buraki – zawierają przeciwutleniacze, wzmacniają układ krążenia, źródło kwasu foliowego i błonnika
Orzechy włoskie – zawierają kwasy omega-3, żelazo, cynk, wit. E, mają właściwości przeciwnowotworowe
Natkę pietruszki – więcej wit. C niż w cytrusach, żelazo, kwas foliowy, pomaga w trawieniu
Gałkę muszkatołową – właściwości przeciwzapalne, zapobiega wrzodom i zakrzepom
Dodaj komentarz