Koncentrat bulionu – wege przepis

Koncentrat bulionu – wege przepis

Żegnajcie kostki rosołowe! Bye bye magi, vegeto i glutaminianie sodu! Nie będziesz za nimi tęsknić, bo w 40 minut zrobisz domowy koncentrat bulionowy, który wystarczy Ci na 3 miesiące. Łatwy do przygotowania i bez pasteryzacji.

Bomba witamin i esencja smaku, którą możesz dodać do zupy, sosu, wege kotletów, kaszotta, ryżu, nadzień – wszędzie tam, gdzie potrzebujesz podkręcić smak. Nie musisz się sztywno trzymać przepisu, możesz zmieniać proporcje warzyw, żeby wykorzystać to, co akurat masz w lodówce:-)

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 por
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2-3 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 30 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy

Po kolei:

  1. Warzywa jak najdrobniej posiekaj (lub zmiksuj albo zetrzyj na tarce), umieść w garnku z grubym dnem.
  2. Dodaj posiekaną natkę, czosnek, wszystkie przyprawy, oliwę i wino.
  3. Duś na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas, żeby nie przypalić.
  4. Kiedy warzywa będą już miękkie (ok. 30 min.), zblenduj je do konsystencji pasty.
  5. Wyparz 3 słoiki 150 ml (lub 2 po dżemie), umieść w nich koncentrat bulionowy i zakręć.
  6. Przechowuj w lodówce do 3 miesięcy.

Używaj do: zup (1 łyżeczka na 0,5 l wody), sosów, kaszotto, ryżu, mięsnych nadzień, wege kotletów.

Podoba Ci się? Chcesz też przepis na taki koncentrat grzybowy albo drobiowy? – daj mi znać w komentarzu!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny Wymagane pola są zaznaczone *