Koncentrat bulionu – wege przepis
Żegnajcie kostki rosołowe! Bye bye magi, vegeto i glutaminianie sodu! Nie będziesz za nimi tęsknić, bo w 40 minut zrobisz domowy koncentrat bulionowy, który wystarczy Ci na 3 miesiące. Łatwy do przygotowania i bez pasteryzacji.
Bomba witamin i esencja smaku, którą możesz dodać do zupy, sosu, wege kotletów, kaszotta, ryżu, nadzień – wszędzie tam, gdzie potrzebujesz podkręcić smak. Nie musisz się sztywno trzymać przepisu, możesz zmieniać proporcje warzyw, żeby wykorzystać to, co akurat masz w lodówce:-)
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 100 g suszonych pomidorów z zalewy
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 korzeń pietruszki
- 1 por
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 2-3 łyżeczki drobnej soli morskiej
- 30 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy
Po kolei:
- Warzywa jak najdrobniej posiekaj (lub zmiksuj albo zetrzyj na tarce), umieść w garnku z grubym dnem.
- Dodaj posiekaną natkę, czosnek, wszystkie przyprawy, oliwę i wino.
- Duś na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas, żeby nie przypalić.
- Kiedy warzywa będą już miękkie (ok. 30 min.), zblenduj je do konsystencji pasty.
- Wyparz 3 słoiki 150 ml (lub 2 po dżemie), umieść w nich koncentrat bulionowy i zakręć.
- Przechowuj w lodówce do 3 miesięcy.
Używaj do: zup (1 łyżeczka na 0,5 l wody), sosów, kaszotto, ryżu, mięsnych nadzień, wege kotletów.
Podoba Ci się? Chcesz też przepis na taki koncentrat grzybowy albo drobiowy? – daj mi znać w komentarzu!
Dodaj komentarz